
The following is an ongoing Question & Answer Discussion that came about from the 2017 

Annual Business Meeting. The Admiralty agreed to invite questions regarding the revised 

version of the rules, to answer ANY, and ALL questions in advance of full implementation 

of the 2018 season.  Through multiple fleet communications the following questions have 

been asked via fleet member submissions, and those the Measurer observed. The purpose 

is to find answers already clarified in a detailed reading of the rules, and to discover what 

issues may require an official interpretation, OR a National Prescription for Country-

Specific variations in the rules and agreed to at the International Joint Admiralty Annual 

Meeting. 

 

QUESTIONS & ANSWERS 

 

Q:        What are we actually doing with the new version of the rules? 

A:        This is a document-to-document replacement of the existing Blue Book Class Rules. 

  

Q:        What is different about this document that necessitates replacing the Blue Book? 

A:        This updated version put out class rules into the modern format by using the 

template from World Sailing (formerly ISAF). It also includes country-specific variations 

that are currently in our SFBKA Articles so the Class rules can be in a single document, 

rather than two. It also means there is a single document that works for all countries. 

  

Q:        Will we still need our Articles when this is implemented?  Why? 

A:        Yes; we need our articles to govern how we operate as a local class and how we 

qualify for IKC, and other fleet-specific issues; however, we will need to delete the items 

that are already contained in the class rules. 

  

Q:        How do we deal with any issue that may be problematic? 



A:        To avoid any blanket grandfathering we will have to address items on a case-by-

case basis for consideration at a future business meeting and fleet vote, OR implement 

National Prescriptions, a process previously authorized by the IKA. 

  

Q:        The title page of the document refer to “Closed class rules . . . “; what does this 

mean? 

A:        By World Sailing definition this means anything not specifically permitted by the 

rules is not permitted.  This has always been a provision of the previous Knarr rules, but 

stated in a different manner. 

  

Q:        Rule C.10.3 (b)(3) states that slides are required on the luff of the mainsail, but 

locally we have permitted luff-rope attachment in our articles. Are slides now required? 

A:        In 2015 Joint Admirals meeting it was voted and passed that the slides are not 

required in the US.  It is an omission in the current document that will be corrected in the 

next version, or a National Prescription, to not require slides on the main for US Only. 

 

 
Q:        (from a sailmaker) The new dimensioning and method for the jib would make a jib 
made under the existing rule out of compliance by a small margin in the upper girth 
area.  How would an older jib be treated be treated under the newest version when 
implemented? 
A:        Existing sails purchased and measured under the rule version in effect at the time 
will remain in compliance. 
  

Q: The new rules say that cockpit drawers are mandatory (see section D.1.1(h) on page 
14). I think most boats don’t have them. 

A: The answer is found in the following rule section: 
D.9.5 For the US Knarr Fleet only, drawers and correction weights are not required.  

 
 
Q: C.2.3(a)  In the past the sf rules allowed for a foot rest on the outside of the barney 

post.  Will this still be legal? 
A: We will maintain the provision prior passed by a fleet vote that is current stated in 

our Articles, and place them in our National Prescriptions. We can further raise a 
rule refinement proposal to the IKA to add detail that is absent in the rule document. 



 
 
Q: C.5.1 (b) optional - list is very incomplete if intent is to provide for all other 

equipment, clothes and tools that might be stowed onboard during racing. 
A: C.5 is titled “PORTABLE EQUIPMENT AND C.5.1. states “FOR USE”:  This mean USE 

during racing. Clothes are not considered “equipment” and tools and other such 
items would be “stowed”. 

 
 
Q: C.6.1 - With no builder in SF and no one to re-measure a boat this provision will not 

work.  At a minimum It [class rules] needs to provide for SF boatyards to makes 
repairs for Knarrs and certify that the work meets the class rules standards in lieu of 
recertification. 

A: In the normal course of maintenance such as painting, fairing to achieve a quality 
finish is “routine”. If a “Modification” or “Major Repair” may change a characteristic 
of the boat, re-certification is required. We will implement an Official Interpretation, 
or a National Prescription that states “re-certification shall be defined as the 
Approval of the Measurer” to provide a consistent application of the rules. 

 
 
Q: C8.1 (a) - I have been trying to order a replacement rudder from the German builder 

for 5 months and still have not been able to obtain a commitment from him to build 
me a rudder - at any price!   We need to be able to have rudders repaired in bay area 
yards and or have an alternative builder like Phil's Foils in Canada. 

A: The rudder is mentioned in more detail in Section E.4. and section E2.2 gives 
latitude to be re-built/built by others. E4.3 allows the NCA, per A.2.1, which in our 
case is the San Francisco Bay Knarr Association, to license a builder.  We are 
empowered to issue a license to a vendor for this purpose in advance of the build. As 
such, for the purpose of new rudders, the SFBKA has issued a license to Phil’s Foils 
in Ontario, Canada to build class-approved rudders. 

 
 
Q:  C.9.4.(b) (4) - The new rule does not specifically address using block fore and aft of 

mast hole to reduce the size of the hole - as the rules have provided for in the past. 
A: We can provide an official interpretation, or a National Prescription that allows for 

previous practice. 
 
 
Q: C.9.6 (a) 1 - The whisker pole rule does not specify how the length should be 

measured.  At least it should reference the drawing that shows how it is measured.  I 
think the measurement process should be described in the rules. 



A: Page 35, APPENDICES, does reference applicable drawings.  Also, drawing “L” does 
specify the measurement point. Additional measurements are contained in F.5 
WHISKER POLE. 

 
 
Q: C.9.7 (b) (2) - This does not provide for the use of "bars" to move shrouds forward 

or back from original chain plate.  It also does not provide for a third chain plate to 
help support the shroud. 

A: We can provide an official interpretation, or a National Prescription that allows for 
previous practice. 

 
Q: Can the main or jib halyard be arranged with a purchase (i.e. 2:1) between the head 

of the sail and the halyard sheave. 
A: NO. The International Technical Committee interprets this as prohibited under the 

Closed Class Rule definition of our rules.  
 


